II.MARDİN İLİ VE İLÇELERİ TSO/TB MÜŞTEREK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
II.MARDİN İLİ VE İLÇELERİ TSO/TB MÜŞTEREK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDI Mardin İli ve İlçeleri Ticaret ve Sanayi Odaları/Ticaret Borsaları (TSO/TB); sorunlarını ve tecrübelerini paylaşmak ve ilgili çözümlere daha kolay erişebilmek amacıyla periyodik olarak bir araya gelmektedir. Bu amaçla gerçekleştirilen toplantıların ikincisi Mardin Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen ilk toplantının ardından bu ikinci toplantıya Mardin-Kızıltepe-Nusaybin Oda ve Borsa (MTSO: Mardin Ticaret ve Sanayi Odası, KTB: Kızıltepe Ticaret Borsası, KTSO: Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası, NTB: Nusaybin Ticaret Borsası, NTSO: Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası) başkanları ve temsilcileri katıldı. Toplantının temel amaçlarından bir diğeri de gerçekleştirilecek müzakereler neticesinde alınacak ve uygulanacak kararlarla iktisadî kalkınmaya mikro-orta ve makro ölçekte katkı sağlamak; yani şehrin, bölgenin, ülkenin ve dünyanın iktisadî kalkınmasında pay sahibi olabilmektir. 24 Şubat 2015’te düzenlenen toplantıda şu isimler yer aldı:
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gümar Budak, MTSO Meclis Başkanı Kenan Özçelik, MTSO Genel Sekreteri Çetin Sasa,
KTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin, KTB Genel Sekreteri Abdulkadir Şahin, KTB Genel Sekreter Yardımcısı Metin Sert,
KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dündar, KTSO Genel Sekreteri Ahmet Aslan,
NTB Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Aktaş, NTB Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Dal,
NTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Özmen, NTSO Meclis Başkanı Müfit Adnan Yumuşak, NTSO Genel Sekreteri Abdulkadir Güneş,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği/Türkiye Ekonomi Politikaları Vakfı (TOBB/TEPAV) ve Mardin İli ve İlçeleri TSO/TB Akademik Danışmanı Mardin Artuklu Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Behzat Ekinci.
Yoğun bir gündemle toplanan katılımcılar şu hususlarda müzakerelerde bulundu: Türkiye ve Mardin Ekonomileri 2014 Yılı Değerlendirme Raporları, Orta Seviyedeki Meslekî ve Teknik Eğitim Sistemi; Sorunlar-Değerlendirmeler ve Teklifler Raporu, Kalkınma Ajansları Raporu, Mardin Tanıtım Günlerinin Etkinliğinin Artırılması, Bölgede Elektrik Kullanımı Meselesine Yönelik Ortak Aksiyon Planı, Dış Ticaret Seminerleri, Kurumsal Web Site İyileştirme Çalışmaları, Mardin’e İlişkin Ortak İktisadî Veri Tabanı Oluşturulması, Akademik Danışmanlık Dönem Faaliyetleri, Akademik Danışmanlık Dönem Aksiyon Planı, Mardin İli ve İlçeleri TSO/TB Müşterek Ödül Merasimi, Ortak Sektörel Fuar Çalışması, Potansiyel OSB Faaliyetleri, Mardin’de Havayolu Ulaştırma Maliyeti ve Sorunları. Söz konusu gündem maddelerinden bir kısmına ilişkin alınan kararlar şöyledir:
Hazırlanan iktisadî raporlar ilgililerin bilgisine sunulacaktır
Akademik Danışman tarafından hazırlanan ‘2014 Yılında Türkiye Ekonomisine İlişkin Sektörel Tahliller’ ve ‘Mardin’in Ekonomik Panoraması; Şehrin Sektörel, Kurumsal, Rekabetçilik ve Müteşebbislik Yapısına Dair Tahliller’ isimli çalışmalar, kurumsal web sitelerinde de yayınlanarak hem üyelerin hem de kamuoyunun bilgisine arz edilecektir.
Kamu/özel ve karma nitelikli kuruluşlarla çok yönlü işbirliklerine gidilecektir
Şehirdeki ve bölgedeki yatırım ortamı, mevsim etkileri ve genel iktisadî şartlar yanında son birkaç aydır meydana gelen sosyo-kültürel ve siyasî gelişmelerin de etkisiyle önemli ölçüde olumsuz etkilenmiştir/etkilenmektedir. Bu olumsuz rüzgarın etkilerinin giderilebilmesi için TSO/TB’ler kamu/özel ve karma nitelikli kuruluşlarla çok yönlü ve organize biçimde hareket edecektir.
Mardin Tanıtım Günlerinin etkinliğinin artırılmasına katkı sağlanacaktır
Mardin yatırım ortamını iyileştirmek ve dışarıdan yatırımcı çekebilmek için birtakım faaliyetler icra edilmesi kaçınılmazdır. Bunlardan birisi 05-08 Şubat 2015’te İstanbul’da düzenlenen ‘Mardin Tanıtım Günleri’dir. Fakat bu faaliyetin, seçilen tarih/mevsim dolayısıyla etkin olarak icra edilemediği kanaati hakimdir. Bu amaçla, gelecek yılların ‘Mardin Tanıtım Günleri’nin daha uygun zamanda ve şartlarda yapılabilmesi için ilgili kurumlarla/kuruluşlarla temasa geçilecektir. Bu kapsamda, bu faaliyetin Şubat yerine Nisan-Mayıs aylarında yapılması teklif edilecektir.
Bölgesel kalkınmaya yönelik eğitim programları düzenlenecektir
Bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak ve ilgili dinamikleri harekete geçirecek birtakım eğitim programları icra edilecektir. Bu kapsamda mesela dış ticaret eğitim seminerleri düzenlenecektir. Bu ve benzeri seminerler sadece üyelerle sınırlı olmayıp gerektiğinde bir kamu hizmeti olarak herkesin katılımına açık hâle getirilebilecektir.
Kurumsal web sitelerinin fonksiyonelliği artırılacaktır
Kurumsal kapasitenin iyileştirilmesi kapsamında temsil kaabiliyet unsurlarından olan web sitelerinin iyileştirme faaliyetleri istikrarlı bir şekilde sürdürülecektir. Böylece TSO/TB web siteleri sadece üyelerin değil ilgi derecesine göre tüm kurumların ve kamuoyunun daha etkin biçimde faydalanabileceği bir niteliğe kavuşturulacaktır.
Mardin özelinde standart bir istatistikî veri tabanı oluşturulacaktır
Mahallî ölçekli iktisadî verilere düzenli bir şekilde erişmenin zorluğu gözönünde bulundurularak ‘Mardin’e ilişkin toplu istatistikleri bir araya getirerek standardize etme ve bunları hem üyelerin hem de kamuoyunun dikkatine arz etme’ ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu sebeple söz konusu veriler periyodik olarak derlenerek toplu bir şekilde kurumsal web sitelerinde ilgililerin bilgisine sunulacaktır.
Başarılı üreticilere/tüccarlara yönelik müşterek ödül merasimi düzenlenecektir
Mardin İli ve İlçeleri TSO/TB Müşterek Ödül Merasimi yapılması planlanmaktadır. Bu kapsamda, hem üyeler arasında kaynaşma sağlamak, hem üyeleri daha başarılı olma yönünde teşvik etmek, hem de TSO/TB’ler ile kamuoyu arasında bağları güçlendirebilmek amaçları güdülmektedir. Müşterek törende şu hususlarda ödül takdim edilmesi düşünülmektedir: vergi, ihracat, ziraî stopaj, tescil vs. rekortmenleri.
Havayolu ulaştırmasında bilet fiyatlarının revizyonu teklif edilmektedir
Mardin’de havayolu ulaşımı, Türkiye genelinin aksine, hâlen yüksek fiyatlı olup ilave birçok sorunlarla iç içedir. Bilet fiyatlarının daha düşük olması ve de daha fazla yere uçuş imkânı sebebiyle Mardin yerine mesela Diyarbakır daha tercih edilebilmektedir. Normal yolcuların bu durumdan olumsuz etkilendiği açıktır. Bunun yanısıra, yatırıma yönelik ciddi bir açlık çeken Mardin’in ulaşılabilirliğinin zorluğu da bu açıdan önemli bir handikaptır. Zira bu durum, kurumsal yolcular yani yatırımcılar için de olumsuz nitelik arz edebilmektedir. Bu da şehrin, dolaylı olarak da olsa, rekabet üstünlüğünün azalmasına yol açabilmektedir. Böylece bir kısır döngü yaşanmaktadır. İlgililerin bu hususta gerekli tedbirleri alması beklenmektedir. Katılımcıların iyi dilekleriyle nihayete erdirilen programda, bu müşterek toplantıların düzenli bir şekilde sürdürüleceği ifade edildi. Nitekim takip eden toplantının Nisan ayında Nusaybin’de yapılması kararlaştırıldı.