~~Mardin İli/İlçeleri Odaları/Borsaları, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ile bölgesel kalkınma amaçlı işbirlikleri arayışında. Bu kapsamda Odalar/Borsalar, Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri’ni ziyaret etti.
12 Temmuz 2021’de DİKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Alanlı’ya gerçekleştirilen ziyaretin katılımcıları şöyleydi: DİKA Mardin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Sihat Ferat Toktaş, Uzman Selim Duran; Kızıltepe Ticaret Borsası (KTB) Meclis Başkanı Nezir Yıldız, Genel Sekreter Yardımcısı Metin Sert; Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dündar, Genel Sekreteri Ahmet Aslan, Akreditasyon Sorumlusu Ferhat Dündar; Mardin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, Genel Sekreteri Çetin Sasa; Nusaybin Ticaret Borsası (NTB) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Aktaş, Genel Sekreteri Abdullah Dal, Akreditasyon Sorumlusu Ercan Çelik; Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası (NTSO) Genel Sekreteri Abdulkadir Güneş; TOBB/TEPAV, Mardin İli/İlçeleri Oda/Borsa Akademik Danışmanı ve Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) İİBF İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Behzat Ekinci.
Ziyarette özellikle bölgesel kalkınma amaçlı işbirliği seviyesinin artırılmasına yönelik müzakereler gerçekleştirildi. Bu kapsamda gündem maddeleri şöyleydi: Alternatif ürün çeşitlendirmesi kapsamında Siirt fıstığı ve yer fıstığı dikim/ekim çalışmalarına destek arayışı, İş dünyasının e-ticaret sistemine entegrasyonuna yönelik teknik destek çalışmaları, Yerel ürünlerin promosyonuna ilişkin inisiyatife katkı talebi, Bölgesel kalkınma amaçlı projelerde yerel ürünlerin tercihine ilişkin beklentiler, e-Akademi çalışmalarına destek, Oda/Borsa Müşterek Proje Ekibinin kapasitesinin geliştirilmesine dair çalışmalar.
Odalar/Borsalar, üyelerinin alternatif pazarlama imkânları elde edebilmesi amacına yönelik olmak üzere bir dizi çalışma yürütüyor. Bu amaçla ilgili kurumların/kuruluşların işbirliğiyle iş dünyasının e-ticaret sistemine entegrasyonu konusu ele alındı. DİKA konuya ilişkin teknik destek sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.
Odalar/Borsalar, “Yerel Ürünlerin Promosyonuna İlişkin İnisiyatif” için destek talebinde bulundu. Bu konuda DİKA ile işbirliği imkânları ele alındı.
Mardin’le ilgili hazırlanan ve yürütülen projelerde, imkânlar dahilinde, Mardin’de ve civarında üretilen malların/hizmetlerin tercih edilmesine dair müzakerelerde bulunuldu. Odalar/Borsalar, böylece bölgesel kalkınma amacına daha uygun hareket edilebileceği düşüncesiyle bu hususta ilgili kurumların olumlu bir yaklaşım sergilemesinin önemine değindi.
Odalar/Borsalar, dönemsel planların/programların oluşturulmasında davet edilmeleri hâlinde paydaş/ortak olarak her türlü işbirliğine ve katkı sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.
Oda/Borsa Müşterek Proje Ekibinin kapasitesinin artırılması özel bir gündem maddesi olarak ele alındı. Bu kapsamda ekip üyelerine DİKA tarafından “Proje Döngü Yönetimi” konusunda teknik destek verilmesi ve ilgili bilgilendirmelerde bulunulması kararlaştırıldı.
Ziyaret sonunda, DİKA ile işbirliği seviyesinin artmasına imkân sağlayan bu toplantılara devam edilmesi ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlanması hususunda yakın işbirliğinin sürdürülmesi hususundaki iyi niyet karşılıklı olarak yinelendi.12.07.2021